"Juf Maaike, kijk eens wat mijn broertje al kan!!"
Monkey Moves blog
Elke les beleef je een echt avontuur in de jungle!
Daar zit ik dan, met 10 apekoppies in de kring, net omgekleed in sportkleren door papa, mama, oma, opa of de oppas. De één zit nèt, de ander heeft al een heel verhaal verteld over de vakantie en weer een andere apekop zit rustig te wachten tot ik ga beginnen. Iedereen die mee is, staat te popelen tot ze mee mogen dansen, dus het is wat rumoerig. Elke apekop wil graag aandacht, iets vertellen, kan eigenlijk niet stilzitten (want ik wil zo snel mogelijk de jungle in!!!) en wordt naast zijn eigen prikkels, geprikkeld door mijn verhaal, ouders die kletsen, broertjes en zusjes die ongeduldig staan te wachten, en de andere 9 apekoppen in de kring. Ik vertel in het kort wat we gaan doen vandaag, laat elke apekop zijn naam zeggen en zorg dat iedereen klaarstaat om te dansen. Wat een energie heeft iedereen zeg, supertof! En het dansje doen we al een aantal weken, dus iedereen kent 'm al apegoed! Bewegen op muziek is niet alleen goed voor het ritmegevoel, maar levert tevens een bijdrage aan de leerprestaties en maatschappelijke en sociale vaardigheden van de apekoppen.
Bewegen op muziek is niet alleen goed voor het ritmegevoel, maar levert tevens een bijdrage aan de leerprestaties en maatschappelijke en sociale vaardigheden van de apekoppen.
Als elke apekop zijn/haar papa, mama, broertje, zusje (etc.) een high five heeft gegeven, zijn we vol energie, warm en klaar om het tikspel te doen. Maar dan moet ik eerst zorgen dat het tikspel duidelijk is voor alle apekoppen, zodat het veilig verloopt, de tikker weet wat die moet doen en wat de opdracht is als je getikt wordt. (Kortom, ik wacht totdat iedereen de gymzaal heeft verlaten, zodat er geen afleiding is). Dit is zoals ik elke vrijdagmiddag begin aan elke les Monkey Moves. En dan te bedenken dat dit nog maar de eerste 10 á 15 minuten van de les zijn. Daarna komen alle vaardigheden en oefeningen van de sport aan bod, in de kernactiviteiten én in het klim- en klauterparcours (ook wel de jungle;)). Zo klimmen de apekoppen bij basketbal via een bank, bovenop een hoge kast, om daar te proberen een bal in de echte basket te gooien. Hieraan voorafgaand hebben we in estafette vorm geoefend met dribbelen, met verschillende ballen en over allerlei obstakels, zoals een bank, kastkop, of slalommend om de bomen (paaltjes met pionnen erom). Voor volwassenen is dit vrij vlot te begrijpen en oefenen. Maar voor een apekop van 4 jaar is daar een hoop concentratie voor nodig. En naast de uitleg en de ontdekkingsfase, moeten er ook nog (veiligheids) regels bedacht worden.
En ineens hangt daar zijn broertje aan de ring van de basket......
"Kijk eens wat ik kan met deze bal!" roept een apekop, zodra hij een bal heeft uitgezocht (3 anderen kijken naar hem en doen hem na!). Een andere apekop staat al bovenop de kast, weer een andere apekop heeft zijn bal weggeschopt (voetbal hebben we net afgerond;)), zij kan zo moeilijk kiezen welke bal ze kan nemen en gelukkig staan er toch 2 andere apekoppen voor mijn neus om te luisteren wat we gaan doen. Maar huh?! Waar is die laatste apekop gebleven? "Juf Maaike, kijk eens wat mijn broertje al kan!" klinkt het ineens uit de andere hoek van de zaal. Daar staat een apekop bij zijn broertje, op de trampoline, middenin de jungle, en hij hangt aan de ring van de basket. "Uhm, wauw, wat cool!", is mijn eerste reactie..."kom je er snel bij, dan gaan we kijken welk spelletje we hier gaan doen bij deze hoge rots (kast) en de basket?!" Het is als Monkey Moves docent soms best een uitdaging om alle apekoppen op hetzelfde moment, een snelle uitleg en voorbeeld te geven, zodat ze zelf zo snel mogelijk kunnen ervaren hoe het is om de beweging uit te voeren. En vooral om te gaan ontdekken op welke manier en met welke bal het allemaal nog meer kan. Dan sla ik voor het gemak nog maar even het proces over, waarin we samen brainstormen over welke regels er zijn voor dit stuk uit de jungle (maar wat eigenlijk nèt zo belangrijk is!!)
Zo min mogelijk afleiding tijdens de les is het beste voor jouw apekop!
Als er tijdens de les een broertje (of zusje uiteraard) aan de andere kant van de zaal bezig is om zijn basketbalskills te oefenen op de trampoline, geheid dat er dan binnen no time 5 of 6 apekoppen afgeleid zijn, en er ineens 3 richting de jungle verdwijnen om te kijken en ook allemaal tegelijk willen meedoen. Daarom is het voor de docent wel zo fijn als er geen afleiding is, dus ook geen broertjes of zusjes die rustig in de hoek met een bal rollen, gooien, stuiteren, etc, nou ja, eigenlijk dat ze er gewoon helemaal niet zijn. Want zoals ik al zei, voordat ik de kinderen allemaal zover heb dat ze bewust luisteren naar een korte uitleg, en kijken naar een voorbeeld, ben ik zo een aantal minuten verder. En om optimaal te leren is een goede focus nodig. Na een hele week school, en dus elke dag geconcentreerd bezig zijn met taakjes, is de concentratieboog van een kleuter (én basisschoolkind), aanzienlijk korter dan op maandag. Ze zitten dan ook niet te wachten op een lange uitleg en veel regels. Dit is uiteraard ook niet de insteek van Monkey Moves. Kinderen moeten zo veel mogelijk in beweging zijn, ontdekken en ervaren! Juist hierdoor kunnen ze veel herhalen, oefenen en daardoor leren. Dus dan wil je toch ook dat jouw apekop alles uit een Monkey Moves les haalt, wat er te halen valt?!
Broertjes en/of zusjes in de zaal beïnvloeden ook de veiligheid.
"En als ik nou, samen met zijn zusje, stil in de hoek ga zitten? Dat kan toch wel?". Deze vraag is voor ons als Monkey Moves docent snel beantwoord, en waarschijnlijk als ouder zijnde nu ook.
Toch wil ik nog een kort voorbeeld geven, waarmee ik direct kan aangeven dat het niet alleen voor de aandacht, concentratie en het leervermogen is, maar ook uit veiligheid.
Heb je namelijk een kind van 2 jaar weleens 45 minuten helemaal stil zien zitten?!
Stel: zijn zusje heeft (uiteraard) meegedaan met het dansje, en moet dan met mama in een hoek stil gaan zitten. Dit gaat natuurlijk even goed, want er is net intensief gedanst. Maar zodra er ballen in zicht komen, zal zij ook gebrand zijn om een bal in het bezit te krijgen. Gelukkig rolt er een verdwaalde bal haar kant op. Mama vindt het prima als zij deze bal pakt, dan kan zij ook even met de bal spelen.
Wat mama echter niet ziet, is dat de apekoppen ook net een bal aan het uitzoeken zijn en dat die ene apekop (rarara welke apekop uit bovenstaand verhaal zal ik gaan noemen....) zijn bal meteen een beste schop heeft gegeven, want voetbal was ook heel gaaf bij Monkey Moves! En zo heeft het zusje dat net de verdwaalde bal wilde pakken, een bal vol tegen de zijkant van haar gezicht.
De laatste 10 minuten zijn net zo belangrijk als de 50 minuten ervoor!
De laatste 10 minuten van elke les zijn bedoeld voor de apekoppen om aan papa, mama, opa, oma, broers, zussen, ooms, tantes, kortom iedereen die een apekop komt ophalen, te laten zien, wat ze allemaal geoefend hebben in de jungle, wat ze hebben geleerd en wat de regels zijn (van de desbetreffende sport) in de jungle. Dan mag ook zijn zusje van 2 mee de jungle in, onder begeleiding van mama, en zal ze niet zo snel een bal tegen haar hoofd krijgen, aangezien je bij basketbal immers niet tegen de bal mag schoppen! En die grote broer mag nu laten zien, dat hij de bal kan dunken als Micheal Jordan! Want alle apekoppen hebben ervaren hoe het is om via de trampoline de bal in de basket te gooien, en weten dat je eerst op je beurt moet wachten en dat er maar 1 apekop per keer op de trampoline mag. Zorg dus dat je op tijd bent voor het ophalen, want kinderen verheugen zich er ontzettend op om hun skills te laten zien en samen door de jungle te mogen met jullie!