Spelen met risico is goed voor je kind
Monkey Moves blog
Geef je kinderen de ruimte
Risico's opzoeken is natuurlijk een ontwikkeling van de mens. Kinderen kunnen risico's vaak minder goed inschatten. Het is dus wel belangrijk dat jij als ouder alert blijft. Maar kinderen moeten natuurlijk wel ervaring op doen. En dat doe je door nieuwe dingen te proberen. Zo kunnen kinderen hun eigen grenzen opzoeken. Hoewel je ze de ruimte geeft blijft het belangrijk dat je op hun veiligheid let (Denk aan skaten met of zonder bescherming). Vooral als kinderen risico's of hun motorische vaardigheden niet goed kunnen inschatten. Omhoog in een boom klimmen is bijvoorbeeld vaak makkelijker dan omlaag klimmen. Is het dan slim om jouw kind 15 meter de hoogte in te laten klimmen? Of laat je ze eerst na 3 meter weer naar beneden komen. Als dit allemaal goed gaat kan je je grenzen verleggen door steeds iets hoger te klimmen. Zo zijn de kinderen bewust van het risico dat ze nemen en daar leren ze weer van. Het is dus ook belangrijk dat jij als ouder soms iets moet laten gebeuren. Durven je kind de ruimte te geven om zijn of haar grenzen te verleggen! Ik weet nog wel toen ik een jaar of 15 was. We waren op vakantie in Griekenland. Mijn twee broers van 16 en 18 jaar zorgden ervoor dat ik meer risico nam. Maar wel altijd veilig! Op een dag bij de rotswand aan het water sprongen we naar beneden van een meter of 5 het water in. Mijn moeder vond het al vrij eng en mijn vader had erg veel plezier in het feit dat we risico's namen. Mijn ouders wilde even wat gaan drinken en mijn moeder zei: Niet te hoog hé jongens! En ja hoor, door ons de ruimte te geven stonden we binnen no time al op een rotswand van zo een 13 meter hoog. Toen mijn ouders terugkwamen zeiden we: PAP, MAM kijk eens! Mijn vader met een dikke grijns op zijn gezicht en mijn moeder kon het niet geloven. We hebben het erg naar ons zin gehad die tijd. En doordat we de ruimte kregen hebben we ervoor gezorgd dat we risico's namen maar tegelijkertijd wel veilig aan het spelen waren!Kinderen die durven
Kinderen leren een hoop van uitdaging. Denk maar eens terug toen jij een klein kind was. Voor het eerst alleen op de fiets. Of ergens vanaf springen wat super hoog was! Hoe blij was je wel niet toen het was gelukt? Wanneer we het te gemakkelijk maken voor kinderen zit er geen uitdaging meer in. Kinderen leren hun grenzen te verleggen door juist risicovolle activiteiten te ondernemen. Zou ik in die boom durven klimmen? Door kinderen zelfstandig hun ding te laten doen zullen ze in de toekomst goed kunnen bepalen of ze iets wel of niet durven. Soms moet je ook gewoon je angsten overwinnen door te denken "Ik ga het nu gewoon doen!" Als kinderen ongeveer 4 jaar zijn hebben ze besef van het eigen lichaam, dat betekent dat ze beseffen dat als ze van de bank afvallen het pijn doet. Daarom is het belangrijk dat je je kinderen nieuwe dingen laat doen, en ervoor zorgen dat ze meer dingen gaan durven door het te doen. Als je iets voordoet zullen kinderen het makkelijker doen. Jij als ouder bent een rolmodel. zorg dus niet dat je gelijk 15 meter in de boom klimt, maar doe het in stappen.Risico of gevaar?
Wat is nou het verschil tussen een risico nemen of het bloot stellen aan gevaar? Natuurlijk verschilt de grens tussen gevaar en risico met je leeftijd. Een kind van 2 jaar kan niet alleen op een paal van 2 meter staan (dat is veel te gevaarlijk) terwijl een kind van 12 jaar dit wel zou kunnen hoewel het dan een risico is. Risico heeft te maken met de kans dat iets niet goed kan gaan. Daarbij bepalen de keuzes voor een groot deel of het wel of niet mis gaat. Gevaar is een rechtstreekse dreiging waar je zelf weinig invloed op uitoefent.- Spelen op snelheid (fietsen, skaten, steppen e.d.)
- Spelen op hoogte (in bomen klimmen, klimrekken, schommels e.d.)
- Spelen uit zicht (zelfstandig speurtocht uitzetten, zelfstandig naar voetbalveldje e.d.)
- Trek- en duwspelen (stoeien, stokkengevecht e.d.)
- Spelen met gevaarlijke voorwerpen (hamers, spijkers, slijpen van takken e.d.)
- spelen op risicovolle plekken (vijver, bij vuur, bos e.d.)
Conclusie
Ik wil afsluiten door te zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je je kind de ruimte geeft om zijn/haar grenzen te verleggen. Door risico's te nemen zal je kind in de toekomst vaak beter zijn grenzen aangeven en zeggen wat hij/zij echt niet durft! Natuurlijk als een kind een risico neemt kan er iets fout gaan. Maar het oplopen van een schaafwond is meestal niet zo erg. In onze Monkey Moves lessen zorgen wij ervoor dat jouw kind zijn/haar grenzen optimaal kan verleggen en helpen wij kinderen zelfredzaam te worden. Zo durven ze meer en kunnen ze aangeven wat ze wel of niet willen doen. Kom je ook een keertje meedoen?