36 redenen waarom bewegen goed is voor een kind
Monkey Moves blog
Jong geleerd, is oud gedaan. Het is heel moeilijk om eenmaal aangeleerd gedrag af te leren. Toevallig schrijf ik dit blog vandaag op de dag dat ik de hele dag in een cursus heb gezeten (letterlijk). Als Monkey Move'r ben ik natuurlijk extreem bewust van het belang van bewegen en om die reden was ik vanmorgen al even gaan hardlopen. Ik had al verwacht dat we de hele dag zouden gaan zitten! En dat was ook zo en zelfs in de lunch viel mij op dat iedereen wéér ging zitten om te eten. Mijn punt is: we hebben het niet meer door! Het zit gedrag is zo normaal geworden. En dat terwijl bij heel veel kinderen aan het begin van de puberteit al de eerste beschadigingen in hun aders zichtbaar gemaakt kunnen worden, die later kunnen zorgen voor verkalkingen, bloedpropjes en uiteindelijk de kans op een hartinfarct! Bij Monkey Moves is ons doel om bewegen net zo logisch te maken als tandenpoetsen. Als je 's avonds in bed ligt en je bent vergeten je tanden te poetsen dan voel je dat meteen en wil je alsnog gaan poetsen. Bij bewegen kan dat ook zo zijn. Niet genoeg bewogen op een dag? Als je je lichaam goed kent, kan je het voelen en zorg je dat je de volgende dag wel je beweging krijgt! Dat is meteen één punt van een lijst van 36 redenen waarom bewegen goed is voor een kind.
Mentale redenen waarom veel fysieke activiteit goed is voor een kind
Fysieke activiteit:
- Leert signalen van het lichaam herkennen
- Zoals je kon lezen in het blote voeten blog leert je lichaam van de prikkels die het ontvangt. Op den duur leert je kind ook deze signalen bewust herkennen en kan er dus ook naar handelen. Daar zijn geen apps voor nodig!
- Vermindert stress
- Door sporten wordt endorfine aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je spieren beter kunt aansturen (neurotransmittor). Het heeft ook een aantal fijne bijwerkingen! Het werkt pijnstillend net als bijvoorbeeld morfine en je kunt er fijn door ontspannen.
- Vermindert onrust
- Onrustige kinderen kunnen heel vaak gebaad zijn bij beweging. Dit kan verschillende redenen hebben. Een fysieke reden: spieren zijn gemaakt om te bewegen als ze dat niet of onvoldoende krijgen laten ze van zich horen. Als een kind niet leert (of de kans krijgt - voorbeeldfunctie ouders) wat zijn lichaam aangeeft kan dit onrust veroorzaken. Mentale reden: Net als hierboven beschreven komen er verschillende hormonen vrij door te bewegen en dit zet een hele keten aan veranderingen in het lichaam in beweging. Zo ook een betere doorbloeding van de hersenen (hierover later meer) wat helpt bij het terugdringen van onrust omdat je weer helder kunt nadenken en zo ook jouw apekop.
- Vermindert angsten
- Angsten kunnen op verschillende niveau's bestaan en bewegen kan op vele verschillende vlakken daaraan bijdragen. Sociale angsten: kinderen met weinig beweegervaring stappen minder snel in op spelletjes op het schoolplein. Mentale angsten: Het gelukshormoon kan hierbij rust brengen in het koppie van jouw apie.
- Verbetert cognitieve functies
- Met meer zuurstof in je hersenen kun je beter nadenken, door geregeld te sporten blijft de doorbloeding beter.
- Verbetert humeur
- Zie gelukshormoon endorfine bij stress.
- Verbetert de kwaliteit van slaap
- Door overdag voldoende te bewegen en 's avonds jouw kind niet te lang T.V. te laten kijken kan dit de slaap kwaliteit verbeteren. Ook hierbij speelt endorfine weer een belangrijke rol.
- Verbetert zelfvertrouwen
- Bewegen vraagt om het vinden van oplossingen. Als klein kind al - in de box - leert het dat als het speeltje net te ver weg ligt beweegoplossingen tot het gewenste resultaat kunnen leiden. Eenmaal met het speeltje in de hand ervaart het succes. Door meer succesbelevingen te ervaren vergroot het zelfvertrouwen.
- Verbetert zelfbeeld
- Zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn niet precies hetzelfde. Een positief zelfbeeld draagt bij aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Als jouw kind beter weet wat hij wel en niet goed kan, is het makkelijker uitdagingen te kiezen waarbij de kans op een succeservaring groter is wat weer bijdraagt aan een groter zelfvertrouwen.
- Ontwikkelt focus
- Veel sport, spel en fysieke activiteit vraagt om aandacht en focus, in spelvorm is dit heel erg leuk en dit helpt jouw apekoppie ook verder op andere vlakken van zijn leven.
- Verbetert schoolprestaties
- Zoals je ook kunt lezen bij de fysieke redenen komt het lichaam van jouw kind beter in balans met voldoende beweging en krijgen alle organen de zuurstof die ze nodig hebben. Zo ook het brein. Daarnaast helpen focus en een gebalanceerde suiker spiegel (werking van insuline) ook bij leren en daarmee de schoolprestaties.
Fysieke redenen waarom veel fysieke activiteit goed is voor een kind
Fysieke activiteit:
- Maakt sterkere botten
- Wist je dat botten niet massief zijn? Maar uit hele dunne balkjes bestaan? Tot je 30e levensjaar kun je de maximale dichtheid van je botten beinvloeden. Door veel te springen, dansen, rennen en vallen, maak je meer dwarsverbindingen, die uiteindelijk zorgen voor sterkere botten.
- Maakt sterkere spieren
- Deze is heel bekent natuurlijk. Kijk maar naar de body builders. Zij hebben hele grote spieren. Sterke spieren zijn nog weer net wat anders. Ze beschadigen minder snel. Na het hardlopen wel eens kuitspierpijn gehad? Na een paar keer dezelfde afstand te hebben gerend met voldoende tijd ertussen krijg je geen kuitspierpijn meer. Je kuit is niet groter geworden, maar wel sterker. Door jouw dreumes, peuter, kleuter of basisschoolkind lekker te laten ravotten krijgt hij ook sterkere spieren.
- Zorgt voor sterke gewrichten
- Gewrichten worden bij elkaar gehouden door spieren en pezen (gewrichtskapsels). Pezen zijn wit en krijgen dus niet zo veel bloed en worden dus maar langzaam sterker. Wel eens je enkel gekneusd? Dat herstel duurt veel langer dan spierpijn. Door jouw apekoppie veel te laten bewegen ontwikkelt hij sterkere gewrichtskapsels.
- Helpt bij gewichtsbeheersing
- Bewegen kost energie, verbeterd de werking van het verteringsstelsel en bloedsuiker niveau's. Van alleen extra bewegen valt een kind niet af, daar hoort goede voeding bij, maar samen met goede voeding kan bewegen helpen bij gewichtsbeheersing.
- Verbetert energie niveau
- Drukke kinderen en vaak ook stille lome kinderen kunnen baat hebben bij meer beweging. Bij drukke kinderen kan het een uitlaadklep zijn van overtollige energie terwijl bij stille kinderen de extra zuurstof richting de hersenen kan zorgen voor een heldere energiekere blik.
- Verbetert de doorbloeding
- Om te bewegen verbruiken we energie, om energie te maken zijn er suikers, vetten en zuurstof nodig in de spieren en willen de spieren warmte, water en CO2 kwijt. Bloed brengt dit naar de spieren en naar de longen. Onze bloedvaten zijn heel slim. Als het koud is en we warm willen blijven kunnen we de bloedvaten in onze vingers en tenen heel ver dichtknijpen (onbewust) en als we gaan sporten kunnen we de vaten in de spier en de huid heel ver open zetten. Om de bloeddruk goed te houden knijpen we de vaten rond het verteringsstelsel een beetje dicht. Zo kan het lichaam het bloed sturen naar waar het nodig is!
- Verbetert de cholesterol verhouding
- Wist je dat je ook goed cholesterol hebt? Dit is het HDL cholesterol. LDL cholesterol is niet goed voor de vaten. Door geregeld fysieke activiteit aan te bieden aan jouw kind kun je zorgen voor een goede / betere cholesterol verhouding.
- Verlaagt de bloeddruk
- Veel fysieke activiteit aanbieden aan jouw kind verlaagd stress. Een effect van stress is dat de zo genoemde fight or flight reactie in het lichaam actief wordt. Jouw kind is continue klaar voor actie. Het lichaam van je kind zorgt hiervoor door onder andere de bloeddruk te verhogen. Buiten dat dit een niet zo'n fijn gevoel geeft is het ook niet zo goed voor de bloedvaten en kunnen hele kleine beschadigingen aan de binnenkant ontstaan die jaren later misschien tot een hartinfarct kunnen leiden of een beroerte.
- Verbetert ademhaling
- Door meer te bewegen met je kind kan zijn ademhaling verbeteren. Ademen doe je ook met spieren en zoals eerder beschreven bij verbeterd de doorbloeding, adem je om zuurstof naar de spieren en hersenen te sturen. Hoe beter de doorbloeding van het lichaam van jouw apekoppie des te beter de ademhaling kan worden.
- Verbetert algehele fitheid
- Algehele fitheid zou je ook conditie of uithoudingsvermogen kunnen noemen. In onderzoeken en bij topsporters meten ze dit aan de hand van de VO2max. De maximale zuurstof die je kunt opnemen bij maximale inspanning. Als je punt 3, punt 10 en punt 14 bij elkaar optelt dan blijkt de maximale zuurstof opname ook toe te nemen en dus kan jouw kind langer lopen, fietsen of sporten. Of is hij / zij sneller klaar om weer fysiek actief te zijn.
- Verbetert balans en coördinatie
- Dit zijn grondmotorische vaardigheden en zoals bij alles van ons lichaam kun je alles trainen met jouw apekop. Er zijn heel veel balansspelletjes en coördinatie spelletjes die je met jouw kind kunt doen om dit te verbeteren.
- Verbetert lenigheid
- Niet elke fysieke activiteit verbeterd de lenigheid, maar ook lenigheid is belangrijk om spelenderwijs te oefenen. Denk aan leuke kinder yoga oefeningen of het ouderwetse twister spel. Goede lenigheid kan beweegblessures verminderen.
- Helpt type 2 diabetes voorkomen
- Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam van jouw kind maakt insuline aan om het suiker uit het bloed te halen. Na een goede fysieke activiteit blijft de gevoeligheid voor insuline nog uren verhoogd. Zo blijft de suikerspiegel in het bloed mooi op pijl. Bij onvoldoende beweging en dus een verlaagde gevoeligheid moet het lichaam steeds meer insuline maken om hetzelfde effect te bereiken.
- Verbetert reflexen
- Als jouw kind iets nieuws leert (motorisch leren) moet dat met heel veel focus en kan hij er niets naast doen. Naar mate de taak al iets beter gaat, lukt het soms om een dubbeltaak te doen. Bijvoorbeeld lopen en praten tegelijkertijd, maar een klein drempeltje kan al tot een val leiden. Uiteindelijk kunnen bewegingen bijna reflexmatig verlopen en kan jouw kind zelfs tijdens het lopen en praten bijna over een stoeptegel struikelen, maar toch nog blijven staan. Misschien kun je dit bij jezelf herkennen van leren snowboarden of skiën.
- Versterkt de longen
- Wist je dat longen ook werken door spieren? Jouw kind heeft een hele reeks aan ademhalinsspieren. Deze zorgen dat de longen groter worden waardoor er lucht naar binnen stroomt. Deze spieren traint jouw kind ook als hij sport. Daarnaast wordt de doorbloeding van de longblaasjes beter waardoor jouw kind meer zuurstof kan opnemen en CO2 kan afgeven.
- Verbetert de werking van het immuunsysteem
- De verbeterde werking van de longen heeft ook direct invloed op het immuunsysteem. Een goede zuurstof huishouding beschermt tegen vrije radicalen. Daarnaast zorgen sterke spieren voor een gunstig effect op het immuunsysteem en zorgt een fit lichaam voor betere celdeling (heel belangrijk voor de groei natuurlijk). Gezonde cellen zijn de basis voor een gezond lijf!
- Verbetert de houding
- Door veel en op de juiste manier fysiek actief te zijn wordt het lichaam van jouw apekoppie sterker, daardoor verbeteren ook zijn houdingsspieren. Ook zal jouw kind beter voelen in welke stand zijn lichaam staat en daardoor een betere houding langer kunnen volhouden.
Sociale redenen waarom veel fysieke activiteit goed is voor een kind
Fysieke activiteit:
- Bevordert sociale interactie
- Spel of fysieke activiteit is het allerleukste samen met vriendjes en als jouw apekoppie ergens alleen gaat spelen in een speeltuintje komen er vrij snel andere nieuwsgierige apekoppies kijken wat daar voor leuks te doen is. Zo bevorder je sociale interactie wat de rest van het leven van jouw apekop van groot belang gaat zijn!
- Helpt bij het ontwikkelen van relaties
- Bewegen nodigt uit tot bewegen en is het allerleukst met vriendjes en vriendinnetjes. Deze relaties moet jouw kind ook kunnen onderhouden. Dit gaat met vallen en opstaan, maar is van groot belang voor de rest van zijn leven.
- Leert kinderen nieuwe vaardigheden
- We komen al een beetje aan het einde van de lijst en het moge duidelijk zijn dat bewegen zo veel kansen biedt om te leren en gezond te worden en te blijven. Al deze vaardigheden, fysiek en sociaal, zijn van groot belang om een zelfredzaam leven te kunnen leiden.
- Leert kinderen waardevolle levenslessen
- Denk maar aan iets kleins als winst en verlies. Bij sport en bewegen begint dit klein, maar als jouw kind nooit leert verliezen hoe zal het dan later om moeten gaan met een droombaan die hij toch niet krijgt.
- Bevordert samenwerken
- Als je snel wilt gaan, ga je alleen en als je ver wilt komen moet je samen gaan. - een bekende uitspraak van Nelson Mandela. Bij sporten en bewegen geldt dit ook. Samenwerken kan in het latere leven complex en lastig zijn. met overzichtelijke beweegsituaties en kleine spelletjes leert jouw kind al snel samenwerken om het doel van het spel te bereiken.
- Bevordert eerlijk spel
- Bewegen stimuleert zelfvertrouwen en samenwerken. Met de juiste begeleiding kan ook eerlijk spel en daarmee redeneren worden geleerd.
- Vergroot de zelfredzaamheid
- In de nieuwe definitie van gezondheid staat: het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Zelfredzaamheid is hierbij de sleutel en daar is zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld heel belangrijk bij. Zelfredzame kinderen zijn in staat zich aan de uitdagingen van het leven aan te passen, juist daarom is dit het ultieme doel van Monkey Moves, kinderen zelfredzaam maken door middel van beweging.
- Verkleint een sociale drempel
- Spelen is een universele taal of een kind nu Westerse, Afrikaanse, Aziatische of welke roots dan ook heeft. Sport verbroedert. Wij geloven dan ook dat spel tussen meer en minder valide kinderen erg leerzaam voor beiden kan zijn!
Ik denk dat ik nog wel meer redenen voor fysieke activiteit zou kunnen verzinnen, maar dit lijkt me al een aardig overzicht van 36 redenen waarom bewegen goed is voor een kind.