15 tekenen dat jouw kind fysiek geletterd is

Door: Leendert van Gaalen

Als ouders hebben we een jaar of zes de tijd om onze kinderen een heleboel lichamelijke-, cognitieve- en sociale vaardigheden te leren waar ze de rest van hun leven profijt van zullen hebben. Deze vaardigheden zijn te vangen onder de term fysieke geletterdheid. Eerder schreef ik al eens een stuk over wat dit fenomeen is en waar de term vandaan komt.

Mark my words, de komende jaren ga je steeds meer over fysieke geletterdheid horen.

In dit korte blog – dat je gemakkelijk in 5 minuten kunt lezen – geef ik je 15 tekenen waaraan je kunt zien dat jouw kind zich heeft ontwikkeld op het vlak van “physical literacy”.

Bij een fysiek geletterd kind (vanaf een jaar of 6) zouden de volgende situaties zich kunnen voordoen:

 1. Je bent op het strand en je dochter vraagt of je ook een appel wilt. Ze gooit hem van 3 meter afstand met een mooi boogje perfect in je handen.
 2. Je loopt met het gezin door een bos en komt een grote modderpoel tegen. Jouw apekoppie springt op een stronk die halverwege boven de poel uitsteekt en springt zo hop naar de overkant. Dit lukt zonder te vallen en zonder tot z’n enkels in de modderpoel te belanden. Sterker nog dit wordt gezien als een apeleuke uitdaging door jouw apekoppie. En hij kijkt trots als het gelukt is.
 3. Jullie zijn thuis aan het chillen en er staat een muziekje aan. In de playlist komt ineens een lekker actief liedje langs. Spontaan begint jouw apekoppie te springen, draaien, bouncen om maar niet over de side steps en Melbourne shuffles te spreken.
 4. De Melbourne Shuffle
 5. Terwijl jullie naar school lopen komen jullie een grote plas tegen. Nog voor dat je kunt zeggen dat het niet mag zie je dat jouw zoon een aanloop neemt en een sprong over de plas maakt.
 6. Jouw kind gebruikt deurposten, banken, traphekjes en hekken als klim- en klauterobjecten.
 7. In de speeltuin klimt je dochter op alle toestellen en springt van hoogtes af waarvan jij denkt:”als dat maar goed gaat”. Ze landt na elke sprong netjes op twee benen.
 8. Je vraagt aan je dochter of ze je wilt helpen tillen met een paar zware dozen. Ze tilt de boxen automatisch elke keer op vanuit een gehurkte positie.
 9. Je gooit de afstandsbediening van de televisie naar je zoon. Zonder te schrikken, knipperen of enig andere ‘spastische’ beweging vangt hij de afstandsbediening.
 10. De fiets van je zoon of dochter zit vol met deuken en krassen en heeft regelmatig kleine reparaties nodig omdat jouw kind er steeds mee van stoeprandjes afspringt, ermee racet tegen vriendjes en ermee probeert te springen over takken en plassen heen.
 11. Jouw kind gaat door het dolle heen als ze nieuwe spelmaterialen krijgen.
 12. Op de camping zijn kinderen een spel aan het spelen dat jullie niet kennen. Jouw apekoppies vragen zonder blikken of blozen of ze mee mogen doen.
 13. Het is moeilijk om – na een dag thuis te zijn geweest – van de ene naar de andere kant van de woonkamer te lopen. Dit door alle ballen, bankkussens voor zelfgemaakte parcoursjes, tennisrackets, sticks, spelmaterialen en loose parts die de kinderen tevoorschijn hebben gehaald om te spelen gedurende dag.
 14. Je kind van 7 jaar is boos op je omdat hij binnen moest komen om zijn favoriete maaltje te eten. Hij wilde buiten blijven om tikkertje en verstoppertje te spelen met zijn vrienden.
 15. Jouw kinderen verzinnen hun eigen spellen met ballen, ballonnen en zelfs met stokken en stenen.
 16. Jouw apekoppie drinkt uit zichzelf liever water dan cola.

Lukt het jouw om in deze tijd waarin de maatschappij kinderen niet meer uitdaagt om te bewegen een kind op te voeden die:

 • voldoende grond motorische vaardigheden heeft?
 • zelfvertrouwen heeft om in verschillende beweegsituaties in te stappen?
 • zelf gezonde keuzes kan maken?
 • beweegsituaties voor zichzelf creëert?

Oftewel die fysiek geletterd is? Mijn dochter is nog jong en ik ben bovengemiddeld bewust bezig met bewegen, maar dan nog geloof ik dat het een uitdaging zal zijn om alle vaardigheden mee te geven die nodig zijn voor een leven lang gezond bewegen. Binnen de Monkey Moves programma’s verwerken we alle vaardigheden om fysieke geletterdheid aan te leren. Kom ook eens langs voor een gratis proefles!

 

Dit is een vrije vertaling van een blog van Active For Life

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.