6 tips om te zorgen voor verantwoord schermgebruik van jouw apekop(pen)

In mijn vorige twee blogs heb ik het gehad over schermgebruik bij jonge kinderen. In het eerste blog heb ik de 6 Redenen waarom tablets en smartphones een grotere bedreiging vormen voor onze kinderen dan we beseffen aangestipt. En de blog die daarop volgde heb ik die zes redenen verder uitgewerkt.
Het lijkt mijn dan ook meer dan logisch om deze reeks blogs af te sluiten met een 6 tal tips, om ervoor te zorgen dat het schermgebruik in jullie eigen jungle (thuis) verantwoord is (en blijft). Het blog is ook te beluisteren als podcast (maar dan mis je alle handige links!).

Tip 1: Let op je eigen schermgebruik

De eerste tip: let op je eigen schermgebruik en geef het goede voorbeeld. Als ouder ben je een direct rolmodel en voorbeeld voor je kind. Ik daag je uit om eens 3 willekeurige dagen in de week bewust te letten op hoe vaak je je mobiel (tablet of laptop) pakt. Voor een appje, instagram melding of email, maakt niet uit! Waarschijnlijk schrik je ervan, hoe vaak je dit normaal gesproken en dus onbewust doet. Zodra je je hiervan bewust bent, bedenk je dan dat jouw apekop(pen) jou zal (zullen) na-apen, zij gaan dit gedrag kopiëren.

Een goed voorbeeld doet volgen; oftwel het welbekende na-apen!!

Tip 2: Zorg voor een vertrouwde en veilige online omgeving

[one_second]Om ervoor te zorgen dat jouw apekop alleen dingen te zien krijgt die geschikt zijn voor jouw apekop, is het verstandig om te zorgen voor een vertrouwde, veilige online omgeving. Op deze manier weet je zeker dat jouw apekop niet blootgesteld wordt aan verontrustende beelden/teksten. Een voorbeeld van een aantal online hulpmiddelen/apps zijn o.a.: screentime companion app, kids place en screentime media time manager.[/one_second][one_second]6 tips om te zorgen voor verantwoord schermgebruik van jouw apekop(pen) 1[/one_second]

Tip 3: Verdiep je in alle kindvriendelijke apps/online tools en maak een selectie

Schermgebruik zal vroeg of laat een keer zijn intrede doen in jouw huishouden, daar kun je niet omheen. En als ze de dreumes/peuterleeftijd hebben, kun je makkelijk invloed hebben (en houden) over wat voor apps/spelletjes/video’s ze kunnen gebruiken. Zorg er daarom voor dat je zelf al een selectie hebt gemaakt, zodat ze gerust zelfstandig achter een scherm kunnen kruipen, voor als je bijvoorbeeld eten moet koken.

Tip 4: Maak van schermtijd regelmatig een gezamenlijke activiteit

Deze tip zorgt er niet alleen voor dat je inzicht krijgt in het media-gebruik van je kind, maar zorgt ook voor een open communicatie en jouw kind inzicht geven over media-wijsheid. Indirect zal dit ervoor zorgen dat je kind niet stiekem gebruik zal maken van een smartphone of tablet (en dus ongeschikte beelden/boodschappen zal zien) en dat als het wel iets vervelends ziet, leest of meemaakt, dit zal melden bij jou. (Zorg er dan wel voor dat je je kind niet straft, maar juist prijst voor het feit dat hij bij jou aanklopt!). In feite is het hetzelfde als bij voorlezen: voorzeggen, benoemen, herhalen.

Tip 5: Maak duidelijke afspraken

Als je alle 4 bovenstaande tips hebt toegepast is het tijd om regels en grenzen te stellen aan het schermgebruik. Net zoals er regels zijn voor bedtijd, zakgeld en buitenspelen (dit zorgt voor duidelijkheid en structuur) zijn er ook duidelijke afspraken nodig over schermgebruik. Waar en wanneer mag het wel en niet; denk aan smartphones in de slaapkamer, tijdens het eten of gezamenlijk activiteiten. Tips voor de regels over de lengte van de schermtijd voor jouw apekop vind je  hier. Richtlijnen voor de beelschermtijd per leeftijdscategorie vind je hier. Gebruik bijvoorbeeld een kookwekker, of installeer een wekker op de tablet/smartphone, zodat voor jouw apekop duidelijk is wanneer de tijd voorbij is. Dit kan ook na één filmpje of het behalen van een level zijn. Hierbij blijft het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft 😉

Tip 6: Zorg voor genoeg andere (actieve) dingen voor jouw apekop

Speelt jouw apekop vaak buiten, slingert hij wekelijks mee in de jungle van Monkey Moves, speelt hij regelmatig met vriendjes en kan hij zich vermaken met lego of poppen? Dat is super, want spelen is ontzettend belangrijk! Maar hij mag zich soms ook best vervelen, zo wordt namelijk zijn eigen creativiteit geprikkeld! Maak dus niet de vergissing om hem dan achter een scherm te planten! Leg op zo’n moment bewust je eigen telefoon of ipad aan de kant en besteed een uur lang intensief aandacht aan je kind, dus echte quality-time. Hierdoor creëer je een hechte band met je kind en leert het dat het leuk is om samen bezig te zijn. Samen buiten spelen/sporten, wandelen, fietsen, maar ook binnen kun je genoeg sportspelletjes of activiteiten met dingen die je waarschijnlijk wel in huis hebt, zoals bijvoorbeeld een rol tape,  bierviltjes of hoepels (zie onderstaand filmpje voor MM DIY @home tips:).

Kortom; ondanks dat we er tegenwoordig niet omheen kunnen, beperk het schermgebruik van jouw apekop tot zo kort mogelijk. Leg je eigen telefoon eens een uur lang aan de kant (ook zonder jouw apekop in de buurt!), ervaar eens hoe het is om je zonder telefoon te vervelen en te leren vermaken, ontdek nieuwe hobby’s of talenten.

Na het lezen van deze blog behoefte aan meer tips, lees dan bijvoorbeeld deze blog of kijk eens op deze site van mediawijsheid.nl. of mediaopvoeding.nl.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.