De trainer en de invloed op gezond gedrag van kinderen

De Alleskunnertrainer

Deze trainer ontleent de heldenstatus vaak aan het feit dat 12 keer hooghouden voor hem geen enkel probleem vormt.

 

De Circustrainer

Dit type trainer wordt gevierd om het eeuwige clowneske gedrag. Hoe gekker hoe beter; Clown Bassie is er niks bij. De kinderen liggen vaak in een stuip als ze even niet bij deze trainer om de nek hangen.

 

De Goeroetrainer

De Goeroetrainer haalt altijd het beste in elk kind naar boven haalt. Door empathie (of juist niet 😉)

 

De Nostalgietrainer

Deze trainer blijft graag hangen in het verleden. En laat graag weten op het allerhoogste niveau te hebben geacteerd (A-selectie bij Oostelijke Bovensteenwijksmoerse Sport Combinatie).

 

 

Maar hoe de trainer ook aan de heldenstatus komt, zij of hij hééft hem. En dat is ook goed! Daar mag je als trainer ook best een beetje voor overdrijven. Dit helpt namelijk enorm bij het overdragen van kennis en vaardigheden. Maar het kan ook breder ingezet worden. Deze heldenstatus kan, ja MOET eigenlijk, gebruikt worden om meer over te dragen dan alleen kennis en kunde van een spelletje dat toevallig basketbal of hockey genoemd wordt.

 

Een belangrijk onderdeel in sport is plezier in sport (en daarmee de ontwikkeling)! Plezier in sport en bewegen zorgt voor fitheid. Fysieke fitheid, maar ook mentale fitheid. Als je niet fit bent, loop je tegen blokkades aan, heb je minder succeservaringen, verdwijnt het zelfvertrouwen, ga je minder snel je grenzen opzoeken en – in het ergste geval – haak je uiteindelijk af. Gezond gedrag stimuleert je fitheid juist en zorgt voor een opwaartse spiraal. De opdrachten gaan je gemakkelijk af, je behaalt meer succeservaringen, je zelfvertrouwen groeit, je gaat makkelijker je grenzen opzoeken en je behoudt het plezier in sporten.

 

Om fit te zijn en te blijven, is dat gezonde gedrag van groot belang. Er zijn twee manieren om dit te bevorderen: extrinsiek en intrinsiek. Extrinsieke motivatie is gericht op straffen en belonen. Waarvan is aangetoond (ja, we zeggen het nog maar een keer voor de zekerheid) dat, zeker bij kinderen onder 12 jaar, belonen van gewenst gedrag beter werkt dan het straffen van ongewenst gedrag.

 

Voorleven

Uiteindelijk willen we bij gezond gedrag natuurlijk naar intrinsieke motivatie. En daar wordt het interessant voor de trainer. Intrinsieke motivatie ontstaat namelijk alleen als er een reden is om iets ècht te willen. En dat willen is meteen een lastige. Ongezond gedrag is namelijk vaak veel leuker en lekkerder. Om toch gezond gedrag te willen, moet het vooral logisch zijn. Eigenlijk willen we het liefst dat de gezonde, goede keuze de automatische keuze is. Dit kan alleen maar door veel het goede voorbeeld te geven. Door voor te leven. Als trainer, maar zeker ook als ouder.

 

Dus laat om te beginnen het goede voorbeeld zien! Maar leg ook uit waarom voor, tijdens en na het sporten gezond eten en drinken zo belangrijk is. Stel tegenover goed gedrag een sociale beloning (een compliment of een extra leuke oefening). Houd vol en maak gezond gedrag de standaard.

 

Ken jij nog andere type supertrainers? Deel ze met ons (op?) met jouw mooiste verhaal en maak kans op…

Veel succes met jouw rol als superheld!

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.