Een les volgen of toch lekker naar het bos?

Regelmatig krijgen we de vraag, of georganiseerd bewegen met jonge kinderen nou echt van belang is.

In dit blog geeft Kirsten van Daelen een antwoord op deze vraag.

Kinderen leren toch ook wel zonder beweeglessen springen, huppelen, klimmen en klauteren? Natuurlijk leren kinderen een hele hoop vanzelf.

De meeste kinderen hebben van nature een drang om te bewegen, te ontdekken en nieuwe dingen te leren.
Daarom vinden wij het bij Monkey Moves zo belangrijk kinderen de handvatten en uitdagingen te bieden, waarbij ze hun ontdekkingstocht en daarbij ook hun zelfvertrouwen nog meer kunnen uitbreiden.

We zien het een beetje zo, vrijwel ieder kind volgt onderwijs. Je wilt immers dat je kind leert rekenen, schrijven en zich creatief ontwikkelt.

Maar leert niet ieder kind uiteindelijk rekenen en stuur je je kind ondanks dat toch naar school.

Je wilt dat je kind ermee kan oefenen in een veilige omgeving, met een professional die weet hoe hij jouw kind het beste kan ondersteunen. Of misschien gaat het jouw kind allemaal juist heel makkelijk af en kan het wel wat extra uitdaging gebruiken. Ook dan weet de professional raad.

Zorg dat kinderen plezier hebben. Als ze iets leuk vinden, dan zijn ze niet meer te stoppen.

En dat is hetgeen waar je op een handige manier gebruik van kan maken. Want het biedt de mogelijkheid, ze nieuwe vaardigheden aan te leren en nieuwe uitdagingen te bieden.
Een succeservaring geeft een giga dosis zelfvertrouwen en hé is dat even mooi meegenomen.

Want iedere ouder gunt zijn apekop toch die dosis zelfvertrouwen?

Maar dat zelfvertrouwen wordt natuurlijk nog meer vergroot als het in een veilige omgeving gebeurd. Een plek waarin het okay is om fouten te maken en je de kans krijgt om het nog een keer te proberen. Met een goede docent die het beste uit iedere apekop weet te halen. Elke apekop moet zijn eigen tempo kunnen volgen en zelf beslissen of ze iets wel of niet willen proberen.

Maar zeg nou zelf, als er overal om je heen gave klim en klauter trucjes gedaan worden dan wil je dat toch eigenlijk ook? En natuurlijk zijn er eigengereide schattige apekopjes die zich daar niets van aan trekken, maar zelfs dan zien we vaak dat ze de verleiding niet kunnen weerstaan om het uiteindelijk zelf ook te proberen.

Maar goed ik zie je denken, ik kan toch naar het bos om mijn apekop lekker te laten uitrazen?

Wow, high five! Super fijn dat je jouw kids meeneemt naar het bos!

Want in een mooie bosrijke omgeving zijn met frisse lucht is super goed voor jouw kind. (Voor vrijwel alle kinderen trouwens). Wij zijn absolute voorstanders van zulke uitjes.

Maar weet je wat in onze ogen het verschil maakt met een georganiseerde sport les?

Laten we beginnen goede docent voor de groep, die kijkt naar jouw kind en ziet wat het nodig heeft. Kan het wat extra uitdaging gebruiken, of moet het juist een tempootje lager? Wordt er de juiste feedback gegeven, zodat kinderen weten hoe ze vooruit kunnen. Maar ook van belang is dat er feedback in het kader van de growth mindset wordt gegeven.

Wij hopen dat we ieder kind kunnen laten geloven in dat ‘kunnen’ niet aangeboren is, maar kan worden aangeleerd. Nature versus Nurture. 

De docent doet tijdens de warming-up ook allerlei grappige en leuke bewegingen voor, dat brengt veel apekoppies op goede ideeën, om dat op veel meer plekken dan alleen tijdens de gymles uit te proberen.

En dan heb je natuurlijk die veilige omgeving. Overal matjes op de vloer en parcoursjes waar je u tegen zegt. We zien vaak papa’s die het ook niet kunnen laten even aan dat wandrek te gaan hangen. Het nodigt uit eens te proberen wat je daar allemaal op kan. En dan krijg je ook nog iedere les specifieke leuke oefeningen aangeboden, waarbij je al van jongs af aan kennis maakt met verschillende sporten. Ballen blijken altijd een magisch effect te hebben op vrijwel ieder kind. (en op heel veel papa’s ;-)) En ballen nodigden dan ook uit de meeste gave trucjes ermee te proberen.

Dan heb je nog het spiegel effect. kinderen van welke leeftijd dan ook, vinden anderen kinderen super interessant. Als de ene apekop iets bedenkt, doet binnen no time de hele jungle mee. Super leuk, want zo leren ze van elkaar en durven ze grenzen te verleggen. Okay, Okay, soms zitten er bar slechte (maar vaak wel hilarische) ideeën tussen. (Zo heb ik eens 10 kinderen gehad die zich inbeelden dat ze inktvissen waren in de les. Ze konden alleen nog maar onderwatertaal spreken en zich over de grond voortbewegen, daar ging mijn goed voorbereidde les ;-))
Maar over het algemeen zie je meestal dat kinderen en dan zeker jonge kinderen zich juist op sociaal vlak ontwikkelen door te bewegen in een groep.

Kinderen nemen hetgeen wat ze geleerd hebben mee naar andere situaties en weten de bewegingen hier toe te passen, omdat ze hen eigen lichaam hebben leren kennen en weten wat hun lichaam kan.

Naar aanleiding van het schrijven van deze blog sprak ik met een vader die pas twee keer met zijn zoontje een les heeft meegedaan. Hij vertelde vol trots dan zijn zoontje tijdens een boswandeling opeens dingen uit ging proberen die hij anders nooit deed. Hij durfde over een omgevallen boomstam te lopen en sprong van tak naar tak. Hij was duidelijk op een idee gekomen om meer te gaan proberen en zijn creatieve kinderbreintje zag in het bos allerlei prachtige obstakels.

Bekijk onderstaand filmpje maar eens. Deze apekop heeft heeft veel geleerd tijdens de beweeglessen en probeert alles wat hij geleerd heeft uit in het bos!

Kijk maar eens wat jouw apekop allemaal toepast in het dagelijks leven wat hij geleerd heeft tijdens de les.

Gratis beweegkalender?

Nooit meer zonder ideeën!

Download onze beweegkalender en krijg voor elke dag van het jaar een beweegidee!

Overige blog items

Vriendenboekje; franchisenemer Hans Knetsch

Beweegtips

Praktische beweegtips voor kinderen per leeftijdscategorie

Vriendenboekje; franchisenemer Jordi Sticker

Ontwikkeling van het kind: de eerste vijf jaar

Vriendenboekje koen logchies

Vriendenboekje; franchisenemer Koen Logchies

Wat jij als ouder kan doen om bewegen voor jouw kindje makkelijker te maken

Monkey Moves

Leer(t) kinderen een leven lang gezond bewegen

progress bar

je bent bijna klaar. Waar mogen we ‘m naar toe sturen?

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Geen zorgen je gegevens zijn veilig en worden alleen voor Monkey Moves doeleinden gebruikt.

Gratis beweegkalender?

Download gratis onze beweegkalender vol leuke beweegideeën.

Scheurkalender-2021-voorkant-mini

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.