Vallen bij Monkey Moves

Hoewel vallen geen echte sport is is het een complexe vaardigheid die het verdient apart genoemd te worden. Er is de laatste tijd veel aandacht voor vallen en dat is terecht. Het aantal botbreuken bij kinderen blijft verhoogd en dit is terug te leiden naar onvoldoende in staat zijn om adequaat te reageren op een bepaalde situatie en om tijdens het vallen vanuit reflex de val te kunnen breken. Om een (judo)rol in een reflex te kunnen uitvoeren in een vallende situatie moet hij bijna op “hersenstam niveau” zijn ingeslepen. Dat wil zeggen dat je – nog voordat je bewust kunt nadenken over het feit dat je een rol moet maken om een val te breken – de beweging al ingezet wordt. Hierdoor wordt een val zo goed mogelijk opgevangen.

Inhoudsopgave

Is vallen een teamsport of een individuele sport?

Vallen gebeurt veelal alleen

Zijn er bij vallen verschillende onderdelen?

Vallen kan vanaf een verhoging naar omlaag, na het struikelen terwijl er vooruit bewogen wordt of achteruit wordt bewogen. Sommige mensen vallen omhoog, maar dat is een andere tak van sport 😉

Wat zijn de spelregels van / bij vallen?

De allerbelangrijkste regel bij vallen is dat de bewegingsenergie op een soepele manier wordt overgebracht van een veelal rechte lijn (namelijk van hoog naar laag) naar een andere richting. Dit kan bijvoorbeeld door dit om te zetten naar: a) voorwaartse snelheid of b) de impact op het lichaam over een groot lichaamsoppervlak te verdelen of c) de energie wordt om gezet in geluid. Bij de eerste situatie kun je denken aan een stoere free runner die van een hoogte naar beneden springt. Je ziet dan altijd een hele snelle rol bij de landing. Op deze manier zetten ze de vallende (vaak op bot brekende) snelheid om in voorwaartse snelheid. Zo kunnen ze voorkomen dat ze blessures oplopen. Als het goed gaat.

Een judoka leert zijn val vaak breken door een rol of het afslaan. Door de val over een groot gedeelte van het lichaam te verdelen – in plaats van op een punt te centreren (bijvoorbeeld een pols) – wordt de impact op het lichaam ook verdeeld en doet het minder pijn. Het creëren van het geluid leidt ook een deel van de kracht op het lichaam weg.

De hoofdregel bij vallen is dus de impact van de val niet op een klein deel van het lichaam terecht te laten komen.

Welke spullen heb je nodig voor vallen?

Veel oefenen met klimmen en klauteren, veel rollen en draaien en reactie spelletjes spelen.

Welke vaardigheden ontwikkelt jouw apekop bij Monkey Moves vallen?

De vaardigheid om zich in heel veel situaties te kunnen redden en zo min mogelijk in het ziekhuis te belanden met een kneuzing of botbreuk.

Statische vaardigheden bij vallen

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Verplaatsingsgerichte vaardigheden bij vallen

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Manipulatieve vaardigheden bij vallen

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Sociaal- emotionele vaardigheden bij vallen

Klik op de vaardigheid om er meer over te leren.

Thuis aan de slag met vallen

Probeer nu WhatsAAP van Monkey Moves!

Ontvang de leukste activiteiten voor jullie samen via WhatsApp op je mobiel. Bekijk hieronder een voorbeeld, of vraag direct jouw proef periode aan voor WhatsAAP!

Overige Monkey Moves sporten

Vorige
Volgende

Gratis proefles bij Monkey Moves

Vind een Monkey Moves locatie bij jou in de buurt

Claim nu jouw gratis proefles

Claim nu!

Gratis proefles
bij Monkey Moves

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.