Wat zijn de spelregels bij Volleybal?


De bal wordt in het spel gebracht door een zogenaamde service of opslag. Er zijn verschillende manieren om te serveren. Bij de professionals gebeurt dit vrijwel altijd met een sprongservice. In de jeugd wordt regelmatig de onderhandse service gebruikt. De opgeslagen bal moet over het net gaan en binnen de lijnen in het speelveld van de tegenstander vallen. De tegenstander probeert de geserveerde bal op te vangen. Dit kan onderhands of bovenhands. De bal wordt meestal naar de spelverdeler gespeeld. Deze speler probeert de bal door te spelen naar een aanvaller. Dit wordt een set-up genoemd. De aanvaller die de bal krijgt, slaat of tikt de bal over het net heen. Meestal in de vorm van een smash (kort en hard balcontact) of een zogenaamde prikbal (een geplaatste bal, gespeeld met de vingertoppen).

De verdedigende partij probeert de bal van de grond te houden. Je kunt ook proberen blok te vormen als de aanvallende partij de bal over het net speelt (smasht). Eén of meerdere spelers proberen dan tegelijk te springen en met gestrekte armen en handen de bal tegen te houden.

Wanneer de bal de grond raakt in het speelveld van de tegenstander, verdien je een punt. Wanneer jouw team de bal uitslaat, krijgt de tegenstander een punt. Ook wanneer jouw team een fout maakt, krijgt de tegenstander een punt. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de bal twee keer achter elkaar te raken (behalve na een blok). Het is als team ook niet toegestaan om de bal meer dan drie keer aan te raken (blok wordt niet meegerekend). Een netfout (aanraken van het net met handen of lichaam) levert de tegenstander ook een punt op. Lang balcontact is ook niet toegestaan, denk hierbij aan het dragen, liften of tillen van de bal. Een voetfout (voet over de middenlijn of voet in het veld tijdens de service) levert een punt op voor de tegenstander. Wie het eerste 25 punten gemaakt heeft, wint de set. Het team dat als eerste 3 sets gewonnen heeft, heeft de wedstrijd gewonnen! Bij een gelijke stand (2-2 in sets) wordt een beslissende set gespeeld van 15 punten.

Overige Monkey Moves sporten

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.