Wat zijn de spelregels van rugby?

Rugby is een vrij hard maar heel eerlijk spel met veel regels waar iedereen zich goed aan houdt. Er is nooit discussie mogelijk met de scheidsrechter, die heeft namelijk altijd gelijk! Je mag zelfs niet met de scheidsrechter praten, dat levert meteen een penalty voor de tegenpartij op. De allerbelangrijkste ‘regel’ is eigenlijk geen regel maar een kernwaarde; Respect. Respect voor je teamgenoot, de tegenstander, de supporters, de spelregels en dus voor de scheidsrechter.

Ander belangrijke spelregels zijn:

  • Een punt scoren (try) door de bal over de achterlijn van de tegenstander te drukken levert 5 punten op
  • De bal mag alleen naar achteren worden gegooid
  • Alleen de speler met de bal mag getackeld worden. Een tackle maak je met je armen en is gericht onder de schouders van de tegenstander.
  • Kleine overtredingen, zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren, worden bestraft met een scrum. Hierbij probeert een groep van iedere partij elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal te veroveren.
  • Zwaarder overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel, worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert drie punten op.

Overige Monkey Moves sporten

Waar wil je op inloggen?

Klik op de knop hieronder of je wilt inloggen op jullie leslocatie of naar onze online community wilt gaan.

Leslocatie login

Plan je volgende lessen in, wijzig je lidmaatschap of stuur een bericht naar jouw docent

Clubhuis login

Kom in contact met de andere leden van Monkey Moves, vind gratis extra beweegactiviteiten en doe mee aan leuke challenges via ons digitale clubhuis.